tiistai 12. helmikuuta 2013

Carciofi alla romana - Artisokat roomalaisittain

Artisokat olivat olleet minulle ihan tuntematon suuruus ennen kuin niitä ylipäänsä maistoin tai näin livenä Italiassa. Tai olin minä varmaan niitä jostain purkista maistanut, mutta tuskin osasin edes yhdistää purkkiartisokkaa niihin isoihin vihreisiin nuppuihin, joita jäin torilla ihmettelemään.

Olin todennäköisesti myös nähnyt ihmisten elokuvissa imeskelevän artisokan lehtiä hienoissa lounas- tai illalliskohtauksissa. Artisokka vaikutti vähän turhan ylevältä ja vaikealta ruoalta omaan pöytään.

Onneksi minulle todistettiin toisin.

Paikkansa pitää kyllä, että artisokka on ylevä ruoka. Se todellakin ylevöittää aterian kuin aterian, koska se on niin sairaan hyvää. Mutta ei se mitään hienosteluruokaa ole. Ja erityisen mukavaksi artisokan tekee se, ettei näitä makupaloja tarvitse odottaa Italianmatkaan tai ravintolassakäyntiin asti. Tätä herkkua voi tehdä varsin helposti ihan omassa kotona.

Roomalaisittain valmistettuja artisokkia tarjoillaan tavallisesti contornona, eli liha-, kala-, kana- tms. pääruoan lisukkeena. Mutta kyllä näissä on aineksia ihan aterian pääruoaksikin, I says.


Carciofi alla romana (2 hengelle)

4 artisokkaa
3 valkosipulinkynttä
muutama oksa tuoretta minttua
muutama oksa tuoretta persiljaa (enemmän kuin minttua)
oliiviöljyä
1 lasi vettä
1 sitruuna
(1 rkl korppujauhoa)
suolaa&mustapippuria

Kaupasta kannattaa ottaa mukaan artisokkia, jotka ovat terveen vihreitä, jäntevälehtisiä sekä lihaisan ja painavan tuntuisia. Jos tarjolla olevat artisokat vaikuttavat kuivilta ja pienilehtisiltä, niissä on todennäköisesti varsin vähän purtavaa ja ne kannattaa jättää ottamatta.


1. Putsaa artisokat yksi kerrallaan seuraavasti:
 * poista kukasta uloimmat, kovat lehdet nyppimällä ne yksi kerrallaan. Tavallisesti riittävän määrän voi   arvioida sillä, kun paljastuvat lehdet muuttuvat "narskuviksi" ja heleämmiksi väriltään. Lehtiä voi myös testata pureskelemalla niitä. Kuivat lehdet jäävät purukumina pyörimään suuhun. (Ja jos kuivia sattuu jäämään lautaselle asti, ei se maailmaa kaada!)
 * leikkaa varresta n. 2 cm ja poista sitten varren ympäriltä kova osa koko varren pituudelta (pehmeä osa keskellä on väriltään vaalea). Jatka leikkausta kukan pohjaan asti.
* leikkaa lehtien kuivat kärjet pois (n. 1,5cm, riippuu tietenkin aina artisokasta)
(* poista kukan sisältä keskeltä pienet kovat lehdet, jos niitä on.)

Täältä löytyy italiankielinen video, jossa näytetään putsauksen työvaiheet. Videolla on käsittelyssä violetinsävyinen roomalainen artisokka, josta taidetaan leikata lehtien korkeutta enemmän kuin on tarpeen Suomessa myytävien ranskalaisten artisokkien kohdalla. Näitä arvokkaita kukkasia ei kannata liikaakaan leikellä.


* laita putsattu artisokka likoamaan astiaan, johon on puristettu yhden sitruunan mehu (artisokat mustuvat helposti..).

2. Pilko pieniksi valkosipuli, minttu ja persilja. Sekoita joukkoon korppujauho (ei välttämätön, joissain resepteissä se mainitaan, toisissa ei), suola, pippuri ja oliiviöljyä juuri sen verran, että seos kostuu hieman kauttaaltaan.


3. Avaa artisokan lehtiä keskeltä niin, että voit laittaa kukan sisään yrtti-valkosipuliseosta. Jaa seos kristillisesti kaikkien artisokkien kesken.


4. Laita artisokat ylösalaisin kannelliseen kattilaan. Kaada päälle oliiviöljyä ja vettä. Kansi kiinni ja anna porista n. 30 min. tai kunnes haarukka uppoaa helposti kukkaan.


Ja ei kun buon appetito!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti