lauantai 23. helmikuuta 2013

Herätys Roomassa

No ei nyt liioitella. Ei tänään missään Roomassa heräilty, mutta jos niin iloisesti olisi käynyt, olisi päivän ohjelma ollut selvä.

Toivottavasti tästä on kuitenkin vinkiksi jollekin onnekkaalle, joka ehkä piankin aloittaa päivänsä ikuisessa kaupungissa!

No, Roomassahan paistaa tietysti aina aurinko, niin tietysti tänäänkin. Aamu kannattaakin aloittaa Panellan terassilta, jossa ihanassa keväisessä valossa ja lämmössä kylpien voi nauttia leipomon uunituoreen corneton. Lauantaipäivän kunniaksi leivonnaisen voisi huuhtoa alas miilunpolttajan cappuccinolla (Il cappuccino del carbonaio), jossa on erinomaisen espresson lisäksi vaatimattomasti muun muassa zabaionea ja kermavaahtoa.. Tai vain pelkällä espressolla - joka on maustettu jollain talon lukuisista kreemeistä. Tai cappuccinolla. Kahvia löytyy joka lähtöön, ja - taidan uskaltaa tämän ääneen lausua - Panellassa on yksi Rooman parhaista kahveista. Panella on myös suhteellisen hintva kahvilaksi, mutta jäänee silti toiseksi suomalaisille hinnoille. Ja jos haluaa vain nopeasti tankata kahvit, tiskillä juotuna hinta vielä alenee.

Panella, josta saa myös lounasta, runsaan aperitivon sekä herkkukaupasta tuliaisia, löytyy Via Merulanalta. Via Merulana on kävelymatkan päässä Terminin rautatieasemalta, jonka läheisyydessä varsin moni roomanmatkaaja yöpyy. Via Merulanalle pääsee kätevästi myös metrolla. Lähin pysäkki on punaisen A-linjan Vittorio Emanuele sekä samaisen A-linjan Manzonin pysäkki, jolta voi kävellä kivan reitin kahvilalle pitkin Via Merulanaa. 

Panellassa, kuten tavallisesti muissakin kahviloissa (bar), ostokset maksetaan ensin kassalle ja vasta sitten (kuittia vilauttamalla) tilataan tiskiltä. Kamala stressi - ainakin itselleni alkuaikoina, mutta ihmeen kautta aina onnistuin saamaan sen mitä halusinkin. Eli ei mahdotonta, vaatii vain pientä kivaa heittäytymistä!


Tästä koneesta tulee hyvät kahvit!

Kun ruumis on Panellassa ravittu, on sielun vuoro. Seuraava etappi on pysähdys Santa Maria Maggioren basilikassa. Täytyyhän tässäkin kirkossa edes nopeasti käydä kääntymässä, sillä kirkko on sopivasti matkan varrella ja lukeutuuhan se nyt Rooman suurimpien kirkkojen joukkoon.

Tarinan mukaan Santa Maria Maggiore on rakennettu Neitsyt Marian kunniaksi paikalle, johon satoi ihmeeksi määritelty elokuinen lumipeite vuonna 358 jkr. (tapahtumaa juhlitaan joka vuosi 5.8.).

Basilica di Santa Maria Maggiore, Piazza di Santa Maria Maggiore. Avoinna päivittäin klo 7.00-18.45.
Kun kroppa on kunnossa, matka vie harhailemaan päämäärättä ihanaan Montin kaupunginosaan. Montissa on samaa tunnelmaa, kuin Trasteveressa, mutta Montista löytyy paljon enemmän kiinnostavia pikku liikkeitä ja Trasteveresta hieman kadonnutta aitoutta. Ainakin vielä toistaiseksi.

Lounasaikaan nälkä lähtee erinomaisen hyvin vaikkapa roomalaistrattoria Osteria della Suburrassa tai Taverna Romanassa (Via Della Madonna Dei Monti 79). Ja myöhemmin iltapäivällä maistuukin sitten jo mukavasti viini ja juustot esimerkiksi Ai tre scalini -bottiglieriassa tai Al Vino al Vino -enotecassa (Via dei Serpenti 19).

Ai tre scalinissa tarjotaan palanpainikkeeksi juustojen lisäksi kuivattuja kikherneitä,
joilla on jo antiikin ajoilta lähtien pyritty pitämään humalatila hallinnassa.

Montiin kannattaa käydä eksymässä vaikka olisi vain lyhyelläkin Rooman visiitillä. Samallahan siinä bongaa näppärästi must-kohde Colosseuminkin.

Montin kaupunginosaan pääsee ihan perille asti B-linjan sinisellä metrolla, kun hyppää kyydistä Cavour -pysäkillä. Monti on myös lyhyen kävelymatkan päässä esim. Colosseumilta (Colosseum kohoaa yhden Montin pääväylistä, eli Via dei Serpentin toisessa päässä). 

Montin alueen rajaavat enemmän tai vähemmän Via Viminale-Via Urbana-Via Leonina-Via Madonna dei Monti-Via Tor de Conti-Salita del Grillo-Via Panisperna -kadut.

Pikkuliikkeet ovat usein kiinni maanantaiaamuisin sekä lounasaikaan n. klo 13.30-15.30.

Via Madonna dei Montilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti