perjantai 22. helmikuuta 2013

Korvaamattoman arvokas euron ateria

Roomassa meillä oli erään ystävän kanssa tapana kutsua toisiamme kylään euron aterioille. Euron ateria tarkoitti rahatilanteesta riippuen 50 sentin sijoitusta molemmilta osapuolilta, tai jos oikein heittäydyimme höveleiksi, euroa molemmilta.

Näiden aterioiden raaka-aineet käytiin tavallisesti hakemassa täsmätyönä discount-ruokakauppa Todiksesta. Kotoa löytyvät tykötarpeet, eli oliiviöljy, valkosipuli ja suola, jäivät laskun ulkopuolelle, joten saatoimme keskittyä sijoittamaan rahan itse annokseen. Eikä se vanhoina hyvinä aikoina ollut mitenkään mahdoton rasti. Niillä kokonaisen kahden euron luksusaterioilla särpimiksi saatiin jopa valkoista pizzaa ja viiniä. Oi Todis, Todis, Todis..

Historiallisimmaksi euron ateriaksi muodostui ajan myötä munakoisopasta, joka oli koostumukseltaan ja maultaan lähes lihaisa. Ja niiin herkullinen! Ja niin täyttävä! Ja niin halpa!

Euron ateria ja munakoisopasta tuli taas mieleeni, kun sain ihanan yllätyskutsun lounaalle toisen Italianystäväni luokse keskellä viikkoa. Jo ajatus lounaasta mahtavassa seurassa keskellä viikkoa oli niin herkullinen, että itku meinasi tulla. Ja ystävän kaapista löytyi vielä munakoisoakin. Täydellistä! Ei kun Roomasta roudatut pastat kainaloon ja menoksi.

Ja yhtäkkiä arki oli juhlaa. Eikä siihen vieläkään tarvittu kovin montaa euroa.

Tällä kertaa jouduimme vähän hienostelemaankin, kun tarjolla oli myös tuoretta basilikaa ja parmesaania. Perinteisen valkosipulin sijaan tämä kastike maustettiin sipulilla.Pasta con le melanzane (2 hengelle)

1/2 munakoiso (saa kyllä laittaa ihan kokonaisenkin!)
1 pieni sipuli
400g tomaattia (mikä tahansa tomaatti, passata, muska, kuoritut jne. käy)
oliiviöljyä
1/2 dl vettä
suolaa&mustapippuria
ripaus sokeria
basilikaa

200g lyhyttä pastaa
kourallinen karkeaa suolaa

Parmesan -juustoa


1. Leikkaa sipuli pieniksi ja laita se pehmenemän öljy-vesiseokseen niin pitkään kunnes sipulit ovat suussasulavan pehmeitä.

2. Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi (munakoisoa ei tarvitse itkettää) ja lisää pannulle sipulien kanssa. Anna hautua kannen alla ainakin varttitunnin verran tai kunnes munakoisot ovat kunnolla pehmenneet. Mausta kypsenyksen loppuvaiheessa suolalla ja pippurilla. Tässä välissä voi laittaa pastavedenkin kiehumaan.


3. Lisää pannulle tomaatit, ripaus sokeria ja anna kastikkeen pulputa keskilämmöllä pastan kiehumisajan verran.

4. Kun pasta on valmis, sekoita kastike ja pasta paistinpannulla ja lisää sekaan muutama käsin revitty basilikan lehti.

5. Kun annokset on lautasella, raasta päälle vielä hieman parmesaania. E buon appetito!


Ja ikään kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi ilon aihetta, sain jälkiruoaksi maistella perheensisäisellä kuriirikyydillä sardinialaiselta paimenelta tuotuja pecorinojuustoja. Toinen oli maailman kaunein, piiiitkään kypsytetty pecorino ja toinen edusti juustorakkauteni kärkeä, eli pehmeää pecorinoa. Mikä ilon ja onnen päivä!


Gustoso weekend!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti