torstai 21. helmikuuta 2013

Napolilaista lasagnea askartelemassa

Tammikuun muututtua helmikuuksi aloin kuulla perheen italialaisen suusta erinäisiä kaipaavia viittauksia liittyen napolilaiseen lasagneen pikku lihapullilla. Le polpettine olivat yhtäkkiä kaikkialla ja kaikki muistutti tavalla tai toisella noista pikku lihapullista.

No, ajankohdan huomioonottaen tuo yhtäkkinen kaipaus oli ihan perusteltua. Onhan nyt jo päätökseensä tulleen karnevaaliajan ruokaa varsinkin Napolissa lasagne, josta ei mitään puutu, varsinkaan pieniä lihapullia. Täytyyhän ihmisen tankata ennen kuin pääsiäistä edeltävälle paastolle käy.

Helläsydämisenä en siis voinut lopulta kuin kääriä hihat ja ruveta pyörittelemään niitä pikku lihapullia kun toisen sisältä kumpusi tuollainen ikiaikainen tarve. Koska tässä taloudessa ei kuitenkaan lasagnea seuraa paastoaika, päätin jättää perinteisestä napolilaislasagnesta käyttämättä salamit, keitetyt kananmunat, ragùkastikkeen, itsetehdyt lasagnelevyt ja mitä niitä nyt onkaan (eri versioita on jälleen lukuisa määrä). Jääköön niiden ymppäys sitten vaikkapa ensi laskiaiseen, jolloin on se varsinainen THE päivä syödä itsensä lasagnella koomaan.

Karnevaalinaamioita Venetsiasta.


Lasagne Napoletane (6 hengelle)

Varoituksen sana. Nämä lasagnet kannattaa jättää viikonloppuun. Valmistukseen sain ongelmitta kulumaan reilu kolme tuntia vaikka oikaisinkin lasagnelevyjen kanssa muutamaankin otteeseen (=en esikypsentänyt niitä saati sitten rakennellut levyjä ihan omin käsin).


Pikku lihapullat (Le polpettine)
500g sika-nautajauhelihaa
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoa (tai pari siivua kuivahtanutta leipää)
1 dl parmesaaniraastetta
1 tl suolaa
mustapippuria
250 ml (auringonkukka)öljyä friteeraukseen

Tomaattikastike (Sugo)
1 iso sipuli
n. 1/2 dl oliviöljyä
1,2 kg tomaattimurskaa
n. 1 rkl suolaa
1 tl sokeria

Täyte
350g ricottaa
suolaa&mustapippuria
muutama kauhallinen tomaattikastiketta

375g mozzarellaa

Lasagnelevyt
500g Durum -jauhoista tehtyä lasagnea (Pasta di semola di grano duro)

Lisäksi n. 1dl parmesanraastetta lasagnen päälle (ja lisää saa laittaa hieman jokaiseen kerrokseen, ken haluaa).

Pullat poikineen.


1. Kastike
* Pilko sipuli atomeiksi (parasta olisi saada sipuli tehosekottimessa melkein vaahdoksi) ja laita se hiljaa hautumaan oliiviöljyyn. Kun sipuli on muuttunut pehmeäksi ja kullankeltaiseksi, lisää suola, sokeri ja tomaatit. Huuhdo kallisarvoiset tomaattikastikkeet pienellä vesimäärällä purkinpohjilta mukaan kattilaan. Jätä kastike hautumaan (muttei liikaa haihtumaan!) hiljaisella lämmöllä sillä aikaa kun valmistelet lihapullia.

2. Lihapullat
* sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi, lisää jauheliha viimeisenä
* pyörittele taikinasta minikokoisia lihapullia (säde n. 2 cm)
* friteeraa pikkupullat uppoöljyssä esim. wok-pannulla kunnes saavat väriä kauttaaltaan (tähän ei mene montaa minuuttia). Omalla 1-9 -asteikkoisella hellalla 6 oli sopiva lämpötila.
* nosta pallerot reikäkauhalla talouspaperilla vuorattuun astiaan jäähtymään ja valuttamaan ylimääräiset öljyt3. Täyte
* pilko mozzarellat pieniksi paloiksi (ei haittaa jos jäävät märiksi, sillä lasagnelevyjä ei esikypsennetä)
* sekoita erillisessä astiassa ricottaan suola & pippuri ja kastiketta niin, että ricottamassa pehmenee ja saa hennon vaaleanpunaisen värin.


Lasagnen kokoaminen

1. Peitä vuoan pohja tomaattikastikkeella.

2. Lado tomaattikastikkeen päälle lasagnelevyt mahdollisimman tiiviisti. Jos joudut paikkailemaan levyjä jostain kohtaa, huolehdithan, että kahden lasagnelevyn välissä on aina hieman kastiketta.

3. Lisää lasagnelevyjen päälle tasaisesti noin puolet ricotasta, mozzarellasta ja lihapullista. Sekä noin kolmasosa jäljelläolevasta tomaattikastikkeesta (ja parmesaania maun mukaan).


4. Lisää toinen kerros lasagnelevyjä ja lisää päälle loput ricotat, mozzarellat ja lihapullat, sekä lähes puolet jäljellä olevasta kastikkeesta (ja parmesaaniraastetta, jos haluat).

5. Lisää kolmas kerros lasagnelevyjä ja peitä ne jäljelläolevalla tomaattikastikkeella seunoja myöten. Ripottele päälle kunnon kerros parmesaania.

Kypsennys uunissa 180 asteessa n. 45 minuuttia. Jos lasagne alkaa pahasti mustua päältä, peitä vuoka foliolla.

Anna valmiin lasagnen vetäytyä n. 10 minuuttia ennen ateriallekäymistä.Kuten Napolissa sanotaan:
'A panza è pellecchia: cchù 'nce miette e cchiù se stennecchia.

La pancia è di pelle: più vi introduci e più si distende eli
maha on nahkaa, mitä enemmän sinne laittaa tavaraa, sitä enemmän sinne mahtuu!

Buon appetito!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti