tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kahvinporojen uusi uljas elämä

« ...Si presenta come una piccola zolla di terra e come una zolla si sbriciola... È un incantevole mistero fatto di mille aromi che confondono il palato in una sinfonia di dolcezza... »

«..Ulkonäöltään se on kuin pala maata, ja kuin multakokkare, se murenee... Se on lumoava tuhansista mauista tehty mysteeri, joka hyväilee kitalakea kuin makea sinfonia..»

Näin sanoin on toimittaja-kirjailija Michele Serra kuvaillut Vignolassa, Modenan maakunnassa, syntynyttä suklaakakkua Barozzia.

Eikä Serra ihan harhapoluilla sanataiteillessaan ole kulkenut.

Varsinkin kun ymmärtää, ettei Serran kuvailema multa ole sitä samaa kuivana pöllyävää kasvupohjaa, joka omia parvekekukkiani ravitsee, vaan Emilia-Romagnan kosteaa, paakkuisaa multaa, jossa omat rosmariininikin kasvaisivat ihan itsekseen vehreän vihreinä.

Tämä samainen Torta Barozzi tuli mieleeni, kun huhtikuisessa bloggaajien ruokahaasteessa Onko Nälkä? -blogissa peräänkuulutettiin suklaisia reseptejä. Olinhan ihastunut Barozzin erityisen syvänsuklaisen maun lisäksi siihen, että sain tämän kakun myötä käyttää hyödyksi myös kahvinporot - sillä tottahan se nostaa hymyn huulille siinä kuin suuntäydellinen suklaista makeaakin!

Kas näin näpsäkkäästi tämä jauhoton ja kahvinpuruja syövä makea sinfonia sävelletään.


Torta Barozzi

Jos haluat kokeilla ihan aitoa ja alkuperäistä Barozzia, jätä ohjeesta pois appelsiinin kuori ja käytä Cointreaun sijaan kostukkeena rommia.


200 g tummaa suklaata
80 g voita
1,5 dl (100 g) pieniksi murskattuja manteleita
1 espressoannoksen kahvinporot (tai 1 rkl jauhettua espressokahvia)
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 cl Cointreauta (tai rommia)
ripaus suolaa (valkuaismassaan)
1 rkl raastettua appelsiininkuorta

1. Sulata kattilassa suklaa ja voi. Sekoita sitten huolellisesti joukkoon kahvinporot (tai jauhettu kahvi) ja anna jäähtyä.



2. Vatkaa erillisessä astiassa vaahdoksi valkuaiset ja ripaus suolaa.

3. Jos käytät kokonaisia manteleita, myllää mantelit hyvin hienoksi murskaksi.


4. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon Cointreau, appelsiininkuori sekä murskatut mantelit. Lopuksi vatkaa joukkoon jäähtynyt suklaamassa (riittää, että massa on sen verran jäähtynyt, ettei sen lämpö kypsennä kananmunia).

5. Nostele massan sekaan varovasti valkuaisvaahto ja sekoita tasaiseksi.

6. Peitä uunivuoka leivinpaperilla (voit käyttää minkäkokoista vuokaa haluat, mutta huomioi, että kakku ei suuremmin kasva korkeutta) ja kaada taikina vuokaan.

7. Kypsennä 180 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Tarkista hammastikulla, että kakku on kypsä ennen kuin otat sen uunista. Mitä korkeampi kakku on, sitä enemmän se vaatii paistoaikaa.



8. Ripottele päälle vielä hieman tomusokeria - tai käy kimppuun ihan paljaaltaan! Ihan parhaalta kakku maistuu seuraavaan päivään asti mehevöityneenä.




Teksti löytyy täältä.

8 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla niin saa espresson uusiokäyttöön:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kakkua tehdessä ja syödessä tulee kyllä erityisen hyvä mieli juurikin tuosta kahvinporojen näpsäkästä uusiokäytöstä!

      Poista
  2. No mutta, tähän meiltä löytyy raaka-ainetta monen espressoannoksen verran päivässä! Kiitos kiinnostavasta ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ilo tämän jakamisesta on puolellani!

      Meilläkin kahvia tehtaillaan siihen malliin, että kahvinporojen uusiokäytölle on todellinen tilaus. Kaikki kukkaruukutkin on ravittu jo moneen otteeseen..

      Poista
    2. Sama osoite meilläkin niille on ja komposti tuoksuu hyvälle, kun heittää sinne kopallisen kahvikiekkoja:)

      Poista
    3. Ohlalaa, ollapa komposti! Sillä espressonmakuisella mullalla saisi takuulla noihin yrtteihinkin lisää eloa!

      Poista
  3. Herkullisen kuulloinen ohje, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ilahduttavan herkullinen OLI myös tuo parempiin suihin kadonnut lopputulos!

      Poista