perjantai 25. lokakuuta 2013

Omppurisottoa ja italialaista elämänviisautta

Una mela al giorno leva il medico di torno. Omppu päivässä pitää tohtorin loitolla.

Onhan se uskottava. Kun italialaisetkin niin sanoo.

Niinpä risotonnälkäisenä pilkoin kuuliaisesti päivän omput pannulle ja pohdiskelin siinä riisejä hämmennellessäni muitakin italialaisia ruoka-aiheisia viisauksia, kuten:


Bevi del buon vino e lascia andare l’acqua al mulino.
Juo viiniä, säästä vesi myllyä varten.

Se manca il pane e il sale ogni cibo poco vale.
Kehnot on särpimet, jos suola ja leipä uupuu.

Chi non mangia in compagnia o è un ladro o è una spia.
Yksin syövät vain varkaat tai vakoilijat.

Olio, aceto, pepe e sale fanno buono uno stivale.
Oliiviöljy, etikka, pippuri ja suola tekevät herkkua saappastakin.

Asparagi, funghi e granchi: molto spendi, poco mangi.
Tankoparsa, sienet, ravut: rahat meni, nälkä jäi.

Meno pregiato è il pesce e meglio il brodo riesce.
Mitä kehnompi kala, sitä parempi liemi.

Il pesce vuole nuotare tre volte: nell'acqua, nell'olio e nel vino.
Kala haluaa uida kolmesti: vedessä, öljyssä ja viinissä.

Una tavola senza vino è come una giornata senza sole.
Pöytä ilman viiniä on kuin päivä ilman aurinkoa.


Ja nehän olivat melkein yhtä herkullisia kuin risotto, joka siinä viisaita pohdiskellessa syntyi lähes itsestään.



Risotto di mele del Trentino - Trentinolainen omppurisotto  (2 hengelle)

2,5 dl arborio tai carnaroli riisiä
2 pientä Golden -omenaa (itse tein kirpsakoista syysompuista, ei paha!)
60 g voita (n. 1 rkl risottopannulla ja 1 tl omppujen seassa)
1 pieni sipuli
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 1,5 l kasvislientä
n. 1/2 sitruunan mehu
1 dl raastettua Parmesania (3/4 dl risoton joukkoon ja 1/4 kruunaamaan annokset)
2 siivua speckiä tai pekonia
pieni oksa tuoretta rosmariinia


1. Kuori omena(t) ja pilko ne pienehköiksi kuutoiksi. Purista omenien sekaan sitruunamehua, jotta omput eivät ala tummua.

2. Pilko sipuli ohuiksi siivuiksi ja anna sen pehmetä hiljalleen voissa. Laita samalla yhdelle levylle kasvisliemi kiehumaan.

3. Kun sipuli on saanut kullanväriä pintaan, lisää pannulle riisi, ja anna sen imaista kaikki ihanat voit sisuksiinsa. Lisää sitten perään viini, ja anna viininkin kadota riisien sisuksiin.

4. Mahduta hellalle vielä yksi kattila, ja sulata siinä loput voit ja heitä sekaan myös pieni oksa rosmariinia. Kun voi kiehuu, viskaa joukkoon omput, ja pyöräyttele niitä kauttaaltaan voissa muutaman minuutin ajan ja anna omppujen ottaa pikkaisen väriä pintaan.

Ei näin..
Ensin voi ja rosmariini, sitten vasta omput.
Ja pikkasen vähempi voitakin riittänee.








5. Risottopannulle voi tässä samalla alkaa lisätä kiehuvaa kasvislientä. Lisää lientä aina kauhallinen kerrallaan ja anna riisin imeä nesteet samalla kun risottoa hiljalleen sekoittelet.

6. Kun kasvisliemi alkaa olla lopuillaan ja hämmentelyä on kulunut reilu vartti, maista riisin suolatilanne ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää joukkoon myös voissa hyppyytetyt omput ja kokeile samalla alkaako hammas jo pystyä riisin pureskeluun, eli alkaako risotto olla about valmista.

7. Sotke vielä yksi pieni paistinpannu, jossa paahdat (öljyä/voita ei tarvitse lisätä) rapsakoiksi muutaman siivun speckiä (tai pekonia).

8. Kun risotto on valmista (n. 20 min. hämmentelyä se vaatii kaikkinensa), heitä sekaan vielä Parmesanit. Huolehdi, että risotto ei ole kuivaa, ja jos siltä näyttää, lisää vielä pikkaisen kasvislientä joukkoon.

9. Kauho risottoannokset lautaselle. Ripottele päälle Parmesania, leikkaa speck -siivut pieniksi tikuiksi ja kruunaa annokset speck-keoilla.

Ja sitten syömään!


Omppurisoton resepti on kotoisin Itävällan eteläpuolelle levittäytyvästä Trentino Alto Adigesta, joka on Italian oma omena-aitta ja maisemiltaan lähempänä Pikku Heidiä kuin tyypillisesti italialaiseksi miellettyä kuvastoa. Italiaakin siellä puhutaan aika symppiksellä saksalaisella aksentilla!






Ja vaikka missään ei mitään mainitakaan, niin tuon ensimmäisen mainoksen lauluista vastaa takuulla tämä ihanainen Malika Ayane.


Teksti löytyy täältä.

17 kommenttia:

  1. Aivan ihania nuo italialaiset sananlaskut, kopsasin ne heti talteen =D. Syötävän hyvältä vaikutti tuo risottokin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita loisteliaita viisauksiahan sitten riittääkin, varo vaan! Enkä mitenkään voi uskoa, että malttaisin olla niihin kajoamatta myös joskus toiste..

      Poista
    2. Toivon, että kajoat niihin ehdottomasti myös toisten =D

      Poista
    3. Fidarsi è bene non fidarsi è meglio.. ;)

      Poista
  2. Valtavan viisas kansa mitä ruokaan ja viiniin tulee.

    VastaaPoista
  3. Eikä, tämähän oli ihan mahtava postaus kolmestakin syystä. Ensinnäkin, puhuimme juuri italian tunnilla tuosta "omena päivässä.." -viisaudesta, tosin opettajamme halusi vaihtaa omenan leivonnaiseksi. :) Toiseksi olen miettinyt pääni puhki mitä risottoa meillä seuraavaksi kokeillaan, ja tässäpä tulikin vastaus: Omenarisottoa! Kolmas ja tärkein asia olivat nuo muut viisaudet. Olemme keränneet italiankielisiä lauseita uuden keittiömme välitilaan ja vaikka osa noista olikin jo tuttuja, sain monta uutta lausetta keräämääni listaan. Kiitos siis kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi Martina, onpa kiva kuulla, että onnistuin näin hienosti ajoituksessa! Ja kerrassaan mainio tuo keittiönne sisustusidea!

      Un pasticcino al giorno leva il medico di torno… Ah, hienosti on opesi asian ajatellut - pieni nautinnollinen herkkuhetki päivässä tekee kyllä vähintään yhtä hyvää kuin se omppukin!

      Poista
  4. Ihana risotto! Menee kokeiluun ensi viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten hauska kuulla! Buon appetito vaan sinne suunnalle!

      Poista
  5. Hauskaa, sananlaskujen määrä kertoo italialaisten suhteesta ruokaan! Löytyiskö samaa vertaa suomalaisia ruokasanontoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Merja kommentista!

      Ja arvaappa mitä - näitä riittää vielä IHAN älyttömästi lisää!! Ja noita suomalaisia ruoka-aiheisia sananlaskuja ei meinaa mieleen tulla näin äkkiseltään yhtäkään, mutta italialaisia sen sijaan kyllä. Vähän hassua..

      Poista
    2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Mullakin kunnon luterilaisena tulee mieleen jotain niinkin riemastuttavaa kuin itku pitkästä ilosta.. Meillä on täällä pohjoisessa aika tiukka linja, vai mitä..?

      Poista
    4. Ja voihan hups.... Blogin hallinnoija räpläsi blogia tien päällä ja onnistui vahingossa jotenkin poistamaan Merjan kommentin "Ei tullut mullekaan mieleen suomalaisista muuta kuin Työ tekijäänsä kiittää -tyyppisiä. Klassinen protestanttisen ja katolisen kulttuurin ero?"... Pahoitteluni, tietotekniikka on ihmeellinen asia..

      Poista
  6. Testattiin tätä tänään ja ai että tuli hyvää! (myös mies oli sitä mieltä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva kuulla!! Kiitos kaunis pikku raportista - ja herkullista viikonlopun jatkoa!

      Poista