Suomen lomilla pääsinkin sitten näyttämään roomalaispojalle todellisen minäni. Sen miten tämä pohjolan tyttö on luonnon kanssa yhtä ja taipuu yhteen jos toiseenkin toimeen, joilla pysyisimme hengissä vaikka eksyisimme Lapin erämaihin.
Hakkasin halkoja, sytytin tulen takkaan (viimeistään parin Hesarin ja sytytysnesteen voimalla), sienestin, marjastin ja kävinpä hakemassa järvestä kalaakin.
Mutta kun vuodet kuluivat, alkoi metsä ötököineen hieman jännittämään ja kirveenkäsittelykin suorastaan pelottamaan. Makkarat siirtyivät kypsymään hellalla kun kosteilla tukeilla sytytetty grilli ei antanut enää pienintäkään savumerkkiä.
Ja tuli vastaan lopulta sekin päivä, se perustuksiani järkyttänyt päivä, jolloin ongenkoukkuun tarkoitettu mato sai kiemurteluillaan minut kirkumaan. Kovaa ja korkealta. Enkä enää saanut itsestäni irti tuota lapsuusaikojen kunniatehtävää. En vain pystynyt siihen enää.
Nyt kun tämä pieni väsymätön mestarionkija on näin kasvanut irti luonnosta täytyy kalasaaliitkin taipua hakemaan kaupan kalatiskiltä.
Mutta vaikka joudunkin pikkaisen syyttämään Italiaa tästä surkeasta vieraantumisesta, sain sieltä lohduksi kuitenkin reseptin, jolla valmistettu valkolihainen kala (ja kana!) auttaa takuuvarmasti unohtamaan turhat surkuttelut!
Ahvenia alla mugnaia eli myllärimimmin tapaan (2 hengelle)
6 ahvenfilettä
2 dl (punaista) maitoa
60g voita (tai niin paljon, että varmasti riittää, ja suolaista voita!)
n. 1,5 dl vehnäjauhoa
1/2 (mehukkaan) sitruunan mehu
suolaa (merisuola suoraan myllystä on superhyvää)
kourallinen persiljaa
Kävin nämä kalatiskiltä onkimassa. |
1. Laita fileet (myös kana tykkää tästä kylvystä) maitoon noin 30 minuutin ajaksi.
* Tätä maidossauittamista käytetään tiiviisti varsinkin perinteisessä italialaisessa keittiössä. Kalan kanssa maidon sanotaan palauttavan kalan ominaismaun varsinkin pakastuksen jäljiltä sekä auttamaan kypsymistä tasaisesti pehmeäksi.
2. Purista sitruunan mehu valmiiksi ja hienonna persilja.
3. Kaada jauhot syvälle lautaselle ja ota viereen yksi iso lautanen. Tiputtele liiat maidot pois kalan pinnasta ja pyörittele ahvenfileet sitten yksi kerrallaan molemmin puolin jauhoissa. Siirrä jauhotetut fileet lautaselle odottamaan.
4. Laita voi sulamaan paistinpannulla. Lisää kalat kun voi alkaa tiristä ja anna niiden kypsyä molemmin puolin mukavasti tirisevällä pannulla niin, että pinta saa kauniin värin (muutama minuutti per puoli, kalan koosta tietysti riippuen. Jos teet kanaa, viitisen minuttia per puoli riittänee).
HUOM! Jos kaikki kalat eivät mahdu kerralla pannulle, kannattaa ne tehdä pienemmissä erissä, jotta kaikki saavat riittävästi lämpöä ja jauhopinta pysyy rapeana eikä lähde irtoilemaan. Pannulla on oltava kaikissa paistoerissä (ja paistopuolilla) runsaasti voita.
Kröhm.. Don't do as I do. Do as I say. |
5. Laita valmiit kalat tarjoilulautaselle. Ripottele päälle suolaa ja lirauttele sitruunamehu tasaisesti kalojen päälle. Lopuksi peittele koko herkku persiljasilpulla.
Istu alas ja nauti!
Näyttää ihan törkeän hyviltä!
VastaaPoistaRakastan kalaa (erityisesti valmistettuna näin) aijaijai, ei olis pitäny käydä kurkkaamassa kun en oo vielä syöny.
Kiitos Elisa, nämä ahvenet olivat kyllä mahtavan herkkuja! ..Samoin kun takuulla myös se, mitä itsellesi lopulta lounaaksi laitoit!
PoistaSamalla luonnosta vieraantuneiden tärviöllä ollaan - tukevasti.
VastaaPoistaMaitokylpy menee kyllä kokeilulistalle. En ollut sellaisesta kuullutkaan.
Voi meitä luonnosta erkaantuneita parkoja! Miten lohdullista kuulla etten ole pikku vajavaisuuksineni ihan yksin..
PoistaMaitokylpyä kannattaa ehdottomasti kokeilla - kyllä siinä taitaa jonkinlaista taikaa olla.
Nimim. Nykyisin veitseni jaksaa leikata jopa kanafilettä
Ihanaa, kesäherkku parhaimmillaan: (itse ongittu) ahven pannulla reilussa voissa paistettuna (kaverina uudet perunat).
VastaaPoistaByääääh ja nam! Ne ITSEONGITUT ahvenet olisivat toden totta kesäherkku DOC. Kyllä mäkin vielä joku päivä siihen taas taivun!
Poista