tiistai 13. elokuuta 2013

Oi maamme Suomi muutaman italialaisen silmin

Yhtäkkiä pieni kotimme on oudon hiljainen. Ja tyhjä.

Aamuvarhaisella lentokentälle kuskatuista vieraista muistuttavat vain vierastohvelit sekä kasa lakanoita ja pyyhkeitä.

Eikä mitä vain tohveleita tai pyyhkeitä. On nimittäin niin, että pienet ja sievät eromme paljastuvat jo sillä samaisella hetkellä, kun italialainen vieras astuu ovesta sisään ja saa käteensä vierailun ajaksi varatut kuivausvälineet.

Tässä siis muutama muistiinpano pyyhkeistä, tohveleista ja muutamasta muusta "gatesta" johon saattaa törmätä italianvieraiden pikavisiitillä.1. Erinomainen keino aiheuttaa pelonsekaista kauhua on noudattaa kotona kenkienriisumissääntöä. Varsinkin jos kodin eteinen on minimaalinen ja vieraalle jää se kuva, että kengät jalassa saa seistä vain minimaalistakin pienemmällä eteisen kynnysmatolla.

Onhan nimittäin niin, että kun kengät on viimein saatu jalkaan, tulee mitä todennäköisimmin tarve käydä viimeisen kerran vessassa, hakea vielä yksi lisävaatekappale, puhelin, kamera tai vaikka kulaus vettä.

Suurta hämmennystä aiheuttavatkin joustot asetetussa säännössä. Saako sisään asuntoon vielä hipsiä vaikka kengät on jo jalassa, vai pitääkö kenkienriisumis- ja pukemisriitti aloittaa taas alusta? Niin, siinäpä vasta kysymys, joka saattaa aiheuttaa mukavasti kihelmöivää stressiä joka kerta kun asunnosta on määrä poistua.

2. Kenkienriisumisesta seuraavaa todennäköisesti hieman alaston olo. Kätevä emäntä tarjoaa shokkilääkityksenä sisäsiistit kotitohvelit.

3. Jos kodin vaatimattomankin jätteidenkierrätyssysteemin esittelee röyhein rinnoin, on syytä valmistautua myös siihen, että jokainen roska on mysteeri oikeaa jäteastiaa aprikoivalle vieraalle. Jos haluaa vältää roskakorinvartijan roolia, kannattaa esitellä vain sekajäteastia ja kierrättää kahta kovemmin vieraiden poistuttua.

Jos haluaa oikein brassailla, kannattaa tietysti mainita, että Suomessa saa puhdasta rahaa palauttamalla pullot ja tölkit kauppaan. Se tekee aina vaikutuksen.

4. Pyyhkeet ja niiden tehtävät on syytä esitellä erikseen. Vaikka jokseenkin tyypillisimmillään kuivaussetti koostuu kylpy- ja kasvopyyhkeistä, Italiassa settiin kuuluu lisäksi aina myös bideepyyhe, joka on juurikin oman kasvopyyhkeemme kokoinen.

Myös kylpypyyhe vaatii erityisen orientoitumisen, sillä italialaiset kuivaavat itsensä tavallisesti kylpytakkeihin kääriytyen. Ja vaikka kukaan ei luonnollisesti odota löytävänsä kylpytakkia kotivierailultaan, sen korvaaja voi olla hyvä erikseen osoittaa.5. Parasta ruokaa ulkomaanvieraalle on se, jota syödään suomalaisessa kodissa. Sen sijaan että viet vieraan hyvään ravintolaan ja hukkaat illan panikoimalla laskun lopputulemaa, laita kotona vaikka The avokadopastaa. Sitä rakastavat italialaisetkin, nyt se on todistettu (kehoitan tosin vaahdottamaan valkosipulin lähes huomaamattomaksi samaan tapaan kuin pestossa).

6. Stockmannin vetovoimaa ei kannata aliarvioida.

Ja kansalaisuudesta viis - miesvieraita varten kannattaa laatia shoppauspäiviksi etukäteen erinäisiä viihdytyspaketteja (kahvittelupaikka, bissepaikka, kävelyretki satamassa, poikien retki elektroniikkakauppaan, lautta Suomenlinnaan ja takaisin.. vinkkejä vastaanotetaan!)

7. Saunomista varten vieraiden on syytä ottaa mukaansa uimahousut vaikka sydäntalvella. Ilman pöksyjä/biksuja vieraalta voi hyvin todennäköisesti jäädä tärkeä pala Suomea kokematta.

Lisähuomautuksena kehoitan tarkastamaan myös saunan toimivuuden hyvissä ajoin ennen saunomispäivää. Ettei käy niin, että kiuas ei yhtäkkiä toimikaan h-hetken koittaessa.

Kuten kävi eräässä taloudessa juurikin tässä päivänä eräänä.


8. Vaikka suomalainen liikenne näyttää järjestelmälliseltä ja turvalliselta, on kaupungilla muistettava seuraavat ohjenuorat:
a. kaupunkiliikenteessä bussikuski on kingi
b. suojatiellä jalankulkija ei ole automaattisesti turvassa
c. pyöräilijät ovat vaarallisia ohjuksia
d. autoilijan ei kannata odottaa väistävän, jos tietä lähtee ylittämään mualla kuin liikennevaloissa tai suojatiellä

9. Jotta italialaisvieraat eivät aiheuttaisi pahennusta linja-autoissa, on näille syytä teroittaa, että bussin kyytiin noustaan vain etuovesta. Tämä sääntö ja systeemi herättävät italialaisissa suoranaista ihailua.

10. Monelle italialaiselle Suomi tarkoittaa sivistysvaltiota, jossa on vallalla ihastuttava järjestelmällisyys ja siisteys. Sen lisäksi Suomesta tiedetään se, että siellä on aina kylmä, vaikka kesällä aurinko paistaakin koko ajan. Talvella sen sijaan on aina todella kylmää ja lumista. Ihmiset syövät lohta ja naiset ovat kauniita. Ja kaikki ovat vaaleahiuksisia.

Kun italialaiset vieraat ovat päässeet kynnyksen yli, on hyvä valmistautua puolin jos toisinkin siihen, että myytit murtuvat.

Elokuun yö saattaa olla hautova ja pilkkopimeä kuin kesäisessä Italiassa, roskakorit pursuilee roskia yli äyräiden (vaikka väitänkin, että se oli lokkien syytä), kaikki eivät ole blondeja ja hämmästyttävän monilla on värjätyt hiukset. Naiset ovat ..hmmm.. naturelleja ja kaupoissa on huomattavasti enemmän makkaroita kuin kalaa.

Muiden muassa.

Mutta vaikka myyttien Suomi onkin jotain ihan muuta kuin todellisuus (ja näitä pieniä yllätyksiäkin tulee aina vastaan), niin nämä pysyvät:

Suomessa ruoka on hyvää.

Ja Suomessa vain on sitä jotakin. Vaikka tämä suomalainen ei aina meinaisi siihen uskoa.

Että sen kunniaksi. Hyvää alkanutta viikkoa!6 kommenttia:

 1. :D
  Mäkin järkytän täällä aina vieraita käskemällä riisumaan kengät. Osa luulee, että hätävarjelen parkettia, toisille olen selittänyt, että kenkien mukana voi tulla pöpöjä sisäkissoille. ;D Mutta totuushan on, ettei kiinnosta siivota lattioilta kaikkea sitä sontaa, mitä kenkien mukana kaduilta voi tulla. En tajua, miksi joku niin haluaisi tehdä. Tosin ehkä se selittää, miksi täällä on monissa kodeissa kaakelilattiat: helppo puhdistaa, kun ne kengät on sisään tullessa mahdoton riisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämähän taas upeasti osaltaan selittää sitä italialaisten kovaa siivoustahtia! Tässä huushollissa on kyllä enemmän kuin sallittu kaikki keinot siinä siivouksenväistelyssä..

   Poista
 2. Heh, luin tuon kohdan miesvieraiden viihdyttämisestä väärin, luin, että heidät kannattaa vielä erotiikkakauppaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hyvänen aika! Mutta olinpa itse (muka) kovin viaton kun en moista edes ajatellut! Olet NERO!

   Poista
 3. Mainioita huomioita! Meilläkin on vierastohvelivarasto. Ja jopa Suomen anoppi on oppinut tähän ja vierastohveleita on ainakin kaksin kappalein. Minusta tosin on toisinaan hauska tallustella kotona ihan sukkasillaan tai paljain varpain...

  Mutta jos italialaiset ovat hämillään Suomessa, olisivat he vielä enemmän hämillään Japanissa. Kunnon japanilaiskodissa tohveleilla ei nimittäin mennä a) vessaan (siellä on eri tohvelit) eikä b) astuta tatamimatolle eikä siten länsimaisellekaan matolle. Minulle nämä extrasäännöt tuottavat edelleen vaikeuksia...

  Mitä suomalaiseen ruokaan tulee, niin luulen, että emäntä saa ottaa kaikki kehut itselleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh la laa noita japanilaisia! En osaa edes kuvitella kuinka pihalla olisin sillä suunnalla! Se pitäisi kyllä päästä joskus vielä kokemaan ja hämmästelemään ihan itse, nyt käyn säännöllisesti visiitillä katsomalla Lost in Translationia..

   Hah, ja tuo viimeinen lause nyt kyllä hiveli erityisen kivasti.. Kiitos, mikä piristys - näinhän se on TIETYSTI nähtävä!

   Poista