Tyhjiöpakatut leikkeleet ja juustot odottavat sitä juuri oikeaa hetkeä, jolloin raaskin ottaa peruuttamattoman askeleen ja viiltää herkkuja suojaavan muovin rikki.
Ja nauttia mahdollisimman syvästi jääkaappiin kätketyistä aarteista leikkelemestarin asettaman lyhyen mutta intensiivisen hetken verran.
Ennen kuin happi tekee tehtävänsä.
Mikä jännitysnäytelmä!
Siksi ei ole myöskään ihan tavatonta, ettei sitä täysin oikeaa hetkeä koskaan tule.
Ja turhan tarkkaan vaalitut herkut päätyvät suoraan roskakoriin mahdollisien pöpöjen pelossa.
Sitäkin on sattunut.
Siksi päätin, että oikea hetki osalle aarteista on nyt. Cogli l'attimo, carpe diem!
Ja pyöräytin muutamat pikku paninot (eli siis suomeksi ihan vaan sämpylät) ja rohkaistuin avaamaan muutamia jääkaapin leikkeleaarteita ennen kuin on liian myöhäistä.
Nämä pehmeät ja kevyesti makeat maitosämpylät ovat tulleet tutuksi erityisesti italialaisilla lastenkutsuilla, joissa niiden suojiin on piilotettu perinteisesti salamia tai kinkku-juusto -viipaleet.
Mutta on näillä sämpylöillä eittämätön paikkansa myös noiden isompienkin paninonystävien sydämissä.
Panini al latte - maitoonleivotut sämpylät (n. 24 kpl)
3 dl (täys)maitoa (1dl hiivaan sekoitettuna, 2 dl taikinaan)
n. 7 dl jauhoa (itse laitoin 3dl durumjauhoa ja 4dl vehnäjauhoa)
1/2 dl sokeria + 2 tl hiivan joukkoon
1 pussi kuivahiivaa (tai 25g eli puolet tuorehiivasta)
50 g voita
1 tl suolaa
Voiteluun:
1 kananmuna
1/2 dl maitoa
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Ota erilliseen kuppiin 1 dl maitoa ja lisää joukkoon hiiva sekä 2 tl sokeria ja anna sekoituksen pulputella kunnes pintaan nousee mukava vaahto.
2. Hiivan tekeytyessä sulata voi juoksevaksi. Lisää sulaneen voin joukkoon loput maidosta, sokeri (1/2 dl) sekä suola.
Hiiva alkaa olla valmista! |
3. Mittaa kulhoon 6 dl jauhoa, ja sekoita joukkoon sitten vaahtoavaksi pulpunnut hiivaseos ja voi-maitoseos. Lisää jauhoa vähän kerrassaan kunnes taikina ei enää juutu sormiin.
4. Alusta taikina tasaiseksi pöydällä vartin ajan. Laita taikina sitten kohoamaan vaikkapa lautasella tai keittiöpyyhkeellä peiteltyyn kulhoon kahden tunnin ajaksi.
5. Taikinan kohottua pyörittele taikinasta pieniä palleroita ja anna niiden kohota uunipellillä keittiöpyyhkeen alla vielä 30 minuuttia.
HUOM! Jos olet oikein taitava taikinankäsittelijä, koita saada taitekohdat piiloon sämpylän pohjaan niin, että kansiosa jää hienosti sileäksi.
6. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät muna-maitoseoksella ennen kuin laitat ne uuniin. Kypsennä 15 min. ajan tai kunnes pallerot ovat kypsiä.
7. Täytä paninopallerot mielesi mukaan!
Tyypillisiä italialaisia paninotäytteitä ovat mm.
prosciutto (crudo o cotto) & burro (ilmakuivattu/keittokinkku&voi)
prosciutto (crudo o cotto) & mozzarella
tonno&pomodoro (tonnikala&tomaatti)
mozzarella&pomodoro
spinaci&mozzarella (pinaatti&mozzarella)
melanzane&mozzarella (grillattu munakoiso&mozzarella)
salame&burro (salami&voi)
mortadella
bresaola&rucola
cotoletta (paneroitu kanan tai vasikanleike)
Ja muuten, dagen efter aamupalalla tämä pikku panino maistuu eri makoisalta myös nutellatäytteellä!
Buon appetito!
rakastan sekä panini all'olio että al latte, tehdään aina välillä noita minisämpylöinä eli bottoncini-versioina illanistujaisiin ja on törkeen hyviä! Joskus täytyy ehdottomasti järjestää porukallakin joku illanvientto kun osutaan samaan kaupunkiin ;)
VastaaPoistahttp://casarocchi.blogspot.it/2011/10/hyva-leipa-parempi-mieli.html
Nam, mitä miniherkkuja nuo bottoncinit (ja mitkä täytteet)!! Ton Manitoba -jauhon puuttuminen suomalaisista ruokakaupoista aiheuttaa aina leipomuksien kanssa täällä päässä vähän päänvaivaa. Stokkalta löytynyt kallisarvoinen deCeccon 00-jauho on päätetty pyhittää sekin vain pizzoille tai cornettoille siinä toivossa, että sen avulla niistä tulee mahdollisesti vieläkin parempia..
PoistaJa jee, toi illanviettohan kuulostaa kerrassaan loisteliaalta idikseltä!!
Ihania pikkusämpyläisiä <3
VastaaPoistaEikö olekin! Mulla on kyllä aina ihan extrasympatiat kaikille pienille asioille - niin tietysti näillekin palleroille!
PoistaTuo kauhun tasapaino tuliaisherkkujen jemmaamisen ja ajoissa pois syömisen kanssa on niin totista totta! Parasta vaan syödä pois ja nauttia!?
VastaaPoistaHaa, en olekaan ainoa tuliaisherkkujemmari - miten kiva kuulla! Kyllä tosiaan on kantapään kautta tullut opittua, etteivät ihan kaikki hankinnat ajan myötä parane, ja kerta kerran jälkeen sitä käy rohkeammaksi noiden avausratkaisujen kanssa.. Pieni askel ihmiskunnalle, suuri askel eräälle pienelle ihmiselle..
PoistaOlen entistä vakuuttuneempi, että sinun pitää toteuttaa se projekti josta taannoin vinkkasin =)
VastaaPoistaNo voi hyvänen näitä sun kivoja kommentteja!! Kiitos, haudutellaan asiaa..!
PoistaIhanuuksien ihanuus! Italian-vuosinani en näistä juurikaan perustanut, vaan halusin aina hiukan enemmän suutuntumaa. Mutta nyt oli pakko näitä tehdä, ja hahhah, eipä todellakaan päästy maistelemaan seuraavan päivän aamupalalla. Seuraavan kerran teinkin sitten tuplana, jolloin riitti pari pakkaseenkin. Kummipoika kiittää bloggari-madrinaa! Ihanaa, kun teet sen tylsän työn eli sopeutat reseptit valmiiksi suomen oloihin, niin että me muut saadaan vain nauttia...
VastaaPoistaVoi, kiitos kommentista! Tämä "esikokkailuhan" on silkkaa iloa - tai suorastaan juhlaa, kun saa lukea vielä näin mukavaa palautettakin! Baci!
Poista