Onnenhuokaisten ohella pöytäkeskustelu sisälsi muutaman helpon maininnan Suomen säästä (kylmä, tietysti) ja jouluruoista (noh, kalaa ja asioita joille ei löytynyt sanoja).
Ja tulipa siinä sivistyneesti lausuttua myös muutama sana suomen kieltä.
Kuten "katso sukkia".
Joka on italialaisille yhtä kuin miehen varustukset + verbi imeä.
Ensimmäinen italialainen jouluillallinen oli siis oikein tyylikäs ja onnistunut esittäytyminen äideille, iseille, mummoille, enoille, tädeille ja muulle vielä varsin vieraalle lähipiirille.
Mutta jos joku olisi loukkaantunutkin kauniin kielemme lausumisesta joulupöydässä, sain kyllä kaiken anteeksi.
Olin nimittäin aidosti niin onnellinen, kun pääsin kerrankin häpeilemättä ahtamaan italialaista jouluruokaa niin paljon kuin napaan vain mahtui.
Ja kyllä sitä sitten mahtuikin. Edelleenkin on tekemistä tuon syömärimaineen ylläpitämisessä, huh sentään.
Koska italialaisen joulupöydän antimet ovat suurimmalle osalle suomalaisista todennäköisesti yhtä tuntemattomat kuin Suomen kinkku & laatikkoperinteet italialaisille, tässä pieni kokoelma oman italialaisperheemme joulupöydän tyypillisistä näkymistä.
Jouluaatto (la vigilia di natale)
Joulupyhien ruokien valmistelu alkaa jo hyvissä ajoin parhaiden mahdollisten raaka-aineiden hankinnalla kala-, liha-, pasta-, vihannes-, hedelmä- , leipä- jne. kauppiailta.
Mieluiten siis näin täsmäiskuina, eikä kerralla kaikkea supermarketista hakemalla.
Ja vaikka jouluaatto onkin Italiassa vielä ihan suht normi työpäivä, alkaa (tai pikemminkin jatkuu) jouluillallisen valmistelut italialaismammojen keittiöissä heti aattoaamusta lähtien.
Kaiken tulee nimittäin olla valmista viimeistään klo 21 mennessä, jolloin perheet kokoontuvat nauttimaan jouluisista ruoista.
Mikä Italiassa tarkoittaa varsin kalaisaa ja merenelävistä koostuvaa menua.
Sen lisäksi, että italialainen joulupöytä on periaatteessa varsin kevyt kaloineen (HAH!), on tarjottavien lisäksi tarjoilutyyli monesti varsin suomalaisesta poikkeava.
Nimittäin, jotta jälkipyykit sekä annosten väliset lautasten ja ruokailuvälineiden vaihdot (käsite, joka oli aikoinaan täysin vieras tällaiselle buffet-ahtaajalle) sujuisivat mahdollisimman sutjakkaasti, pöytä katetaan usein kertakäyttöastioilla. Uskokaa tai älkää.
Varsin viisasta. Ja hieman sydäntä riipivää. Mutta kaikkeen tottuu ja kaiken hyväksyy, jotta mamma pysyy kokkausvoimissaan..
Ruokaa myös joutuu - tai pikemminkin - saa odottaa kierrosten välissä.
Se tarkoittaa sitä, että koko ruokailu automaattisesti kestää pitempään kuin esimerkiksi omassa lapsuudenkodissani, jossa äiti aina muisti ennen joulupöytään käymistä muistuttaa, että nyt nautitaan kaikessa rauhassa.
..Mistä meni max. 40 min., kun kaikki syöjät olivat jo makuuasennossa kuka missäkin ateriaa sulattelemassa.
Italian joulupöydässä ilta sen sijaan sujuu ruokailun parissa hyvinkin aina keskiyölle, jolloin aterian päätteeksi toivotetaan pikku poskipusuin ja kouhujuomin hyvät joulut.
Alkuun vähän kylmiä suupaloja, kuten polipo con patate (mustekalaa&perunoita). |
Tietysti myös kylmäsavustettua lohta ja Insalata russaa, eli venäläistä salaattia, joka muuten erehdyttävästi muistuttaa Suomessa Italiansalaattina tunnettua ruokaa. Miinus makaronit ja kinkku. |
Sekä erilaisin majoneesinterästämin suolaisin täyttein rakenneltu Pan Briochea. |
Alkupalojen jälkeen on aika ottaa ensimmäinen pieni breikki, jota seuraa primo, eli joko merellinen risotto tai pasta.
Omassa joulupöydässämme joulupöytään kuuluu lähes poikkeuksetta simpukkapasta, spaghetti alle vongole.
Niin tänäkin jouluna.
Ja sitten taas hetki hengitellään ja odotetaan seuraavaa lautasellista.
Tavallisesti se pitää sisällään isoja katkarapuja eli gamberoni, jotka on hyppyytelty pannulla oliiviöljyn, valkosipulin ja konjakin kanssa. Ja lopuksi maustettu persiljalla.
Sitten siirrytään fritteihin, eli uppopaistettuihin suupaloihin.
Frittikokoelmaan täytyy kuulua vähintään friteerattu baccala (turska), ricotta ja artisokka.
Friteeratut artisokanlatvat. Voi kumpa näitä jaksaisi vielä tässä vaiheessa vetää niin kuin mieli tekisi.. |
Frittejä scarolalla, eli endiivillä raikastettuna. Tätä joulupöydän endiivilisuketta on tuunattu rusinoilla ja pinjansiemenillä |
Insalata di rinforzo, eli kukkakaalia, paprikaa, artisokanlatvoja, sardelleja sekä oliiveja. |
Itse kuulun ehdottomasti pandoron rakastajiin.
Mutta jouluaterialla en voi tässä vaiheessa enää edes katsoa makeiden herkkujen suuntaan.
Kahvi sen sijaan uppoaa.
Ja ehkä pieni digestiivi.
Kuohujuomasta nyt puhumattakaan.
Ja sitten ollaankin jo aamuyössä.
Lahjatkin on jossain välissä avattu ja uni kutsuu..
Joulupäivä (Natale)
Joulupäivänä italialaisperheet kokoontuvat lounaalle alkuiltapäivästä, kello yhden-kahden tienoilla.
Ja taas syödään, mutta ei edellisillan jämiä, vaan joulupäivän aterialla on jälleen omat tyypilliset antimensa.
Omassa pöydässämme on tavallisesti alkuun lasagnea.
Jota seuraa sitten arrosto di vitello, eli vasikanpaisti.
Paisti on peitelty uunikasviksista (porkkana-sipuli-selleri) tehdyllä pureella. |
Ja lopuksi taas vähän makeaa.
Taustalla häämöttää panettone ja etualalla pieni pohjoinen ulottuvuus. |
Sekä tietysti maailman kauneimpia mandariineja.
Tapaninpäivä (Santo Stefano)
Joulusyöminkien viimeisenä päivänä perheet kokoontuvat jälleen lounaalle.
Tapaninpäivän aterialla pöytään kannetaan yleensä liemiruoka, ajan kanssa maukkaaksi keitelty brodo (lihaliemi), joka nautitaan tortellinien, tai kuten Roomassa sanotaan cappellettien kanssa.
Tänä Tapaninpäivänä tosin cappellettien sijaan liemestä löytyi pikkasen keveämpiä quadrucceja.
Lihaliemen keitetyt lihat syötiin secondoksi frutta mostardatan, eli terhakkaan sinappiseen liemeen säilöttyjen hedelmien kanssa.
Pohjois-Italian sinappihuntu frutta mostardata. |
Sitten taas joulumakiaa mahan täydeltä.
Pandoro. |
Rapsakoiksi friteeratut ja hunajalla makeutetut napolilaispallerot i struffoli. |
Valkoista ja suklaista torronea. |
Kas tässä pieni kurkistus Massimon silmäterään.
Musisoivat paimenet, i zampognari. |
Ja tietysti pizzapoika, niin kuin napolilaisseimeen kuuluu. |
Kiitos näistä antimistasi, joulu.
Ja kiitos vatsalleni ettet haljennut. Tälläkään kertaa.
Italia - Suomi 6-0, jouluruoka! Suomalainen jouluruoka on kun on meidän joulupöydässä jo jonkun vuoden ollut kokonaan (mitenkä sen nyt kohteliaasti sanoisi...) ohitettu. Etenkin tuon äyriäisi-kalaosaston voisin adoptoida, jos vain kaupasta saisi muutakin kuin kinkkua ja kinkkua. Samalla viisiin kuin Italiassa, täällä toisinajattelu vaatii aktiivisuutta. Mutta, ah niin innolla syötiin tänään jättirapuja ja kaniinia pancettalla karamellisoina. Ei ehken mitään specifioitua jouluruokaa, mutta sitä mikä oli nyt herkullinta just nyt meidän mielessä :)
VastaaPoistaKuulostavat kieltämättä perinteistä joulumenua houkuttelevammalta nuo teidän appeet.. Olen itsekin taipunut enemmän Italian suuntaan silloin kun olen jonkinlaista jouluateriaa pystyttänyt, eikä siinä olla tosiaan kamalasti perinteisiä joulupöperöitä kaivattu.. (paitsi ehkä sitä mätiosastoa, to be honest..!)
PoistaNostan hattua sille mammalle, joka nuo kaikki pöytään taikoo. Alkaa käydä jo työstä...
VastaaPoistaJuu, hattu nousee kyllä kaikille joulun taikoville mammoille, niin täällä Italiassa kuin muuallakin. En tiedä mitä joulusta tulisi ilman kaikkia maailman mammuskoja, jotka sen edestä ahertaa..
PoistaVaikka pidänkin kovasti suomalaisista joulu ruoasta voisin sen silti välillä vaihtaa näihin herkkuihin! Näytti todella hyvältä, nam!
VastaaPoistaVaihtelu jouluruokien kanssa kyllä piristää kummasti! Mutta yksi asia pitää - nimittäin ylensyömistä ei vaan osaa välttää kummallakaan suunnalla..
PoistaHerkullisen näköistä!
VastaaPoistaMutta, ah, kertakäyttölautaset! Ne oli kyllä tosiaan pieni shokki ekoilla juhla-aterioilla Italiassa. Mutta sitten ymmärsin, että ne ovat oikeastaan vain yksi ilmentymä italialaisten käytännöllisyydestä ja konstailemattomuudesta (jotka enimmäkseen näen positiivisina asioina, kertakäyttölautasista en kuitenkaan pidä...).
Kertiksillä on Italiassa ihan hämmästyttävän kova menekki, samoin tarjonta. Yhtä hienoja settejä olen harvoin nähnyt! Tuohon aika mittavaan käyttöönkin osaa jo suhtautua varsin iisisti, mutta edelleen välillä pitää harrastaa lautasenvetoa aterioilla, kun täysin käyttökelpoista lautasta yritetään väen vängällä vaihtaa uuteen eri annosten välissä. Siinä kohtaa aletaan olla sietokyvyn raja-alueella..
PoistaOi miten ihanat jouluruokailut! Onpas teillä ollu porukkaa :) Me oltiin tänä jouluna molempina päivinä poikkeuksellisen pienillä kokoonpanoilla
VastaaPoistaTuo iso porukka on kyllä ihan parasta! Silloin kukaan ei huomaa, jos yksi välillä vähän lepuuttaa silmiään, ahmii jotain tolkuttomasti, ampuu ravunkuoria pitkin pöytiä tai harrastaa muuta epäilyttävää oheistoimintaa..
PoistaKiitos kovasti tästä kattavasta postauksesta! Me mietittiin vietettäisiinkö joulu tänä vuonna Italiassa vai Suomessa, ja päädyttiin Suomeen koska haluttiin nähdä lunta. No sitä ei tietenkään ollut ja vaikka joulu mukava olikin, Italian ruoille ei ole voittanutta. ;)
VastaaPoistaKiitos itsellesi Lena kivasta kommentista! Meilläkin on jokajouluinen tuska päättää mennäänkö Italiaan jouluksi vai vasta sen jälkeen. Ensi vuonna taitaa olla Suomen joulun vuoro vaikka väkisin, sillä ollaan lipsahdettu Italiaan heti kun vain mahdollista jo liian monena vuonna.. Mutta Italia on kyllä mahtavan tunnelmallinen joulumaa ilman sitä luntakin, joten sitä on hirrveän vaikea vastustaa - varo vaan!
PoistaKiitos, kun valaisit pimeää Suomen talvea näin seikkaperäisellä Italian jouluruokakuvauksella. Rakastamme italialaista ruokaa ja jäämmekin janoamaan lisää tällaista autenttista ja oikean elämän makuista kerrontaa.
VastaaPoistaVoi, kiitos paljon kommentistasi Blueskissa - tämäpä oli tällaisen maatiaiskokin&herkkusuun mukava kuulla! Oikein herkullista alkanutta vuotta!
Poista