Vaikka cicorian saanti Suomen korkeuksilla on rajoitettua, löytyy kaupoista onneksi myös toista kitkerää Italianherkkua, eli radicchiota (punasikuri). Ja katsellessani toissapäivänä tv-kokkikuningatar Benedetta Parodin ohjelmaa, sain idean, miten käyttää jälleen yksi jääkaapista löytyvä radicchio sekä Tiramisusta jäänyt mascarpone. Ja ah, mitä (kevyesti) kitkeränsuloista herkkua tästä tulikaan!!
Pasta al radicchio ubriaco (2 hengelle)
250g radicchiota eli punasikuria (eli punasalaattia)
1 pienehkö sipuli
oliiviöljyä
3 sardellifilettä (eli alici tai acciughe - ja näitäkin siis löytyy jo Suomesta!)
1/2 dl punaviiniä
100g mascarponea tai 1 dl kermaa
Parmesan -juustoa
n. 1 dl pastan keitinvettä
kourallinen karkeaa suolaa pastaveteen
200g lyhyttä pastaa, esim. penne, paccheri, rigatoni
HUOM! Käytä niin isoa paistinpannua, että siinä mahtuu sekoittamaan pastan kastikkeeseen!
1. Pilko sipuli pieneksi ja laita pehmenemään hitaasti öljyssä. Kun sipuli on pehmennyt, lisää sardellifileet ja anna niiden sulaa öljyyn. (Tässä vaiheessa kannattaa laittaa pastavesikin kiehumaan.)
2. Huuhtele ja pilko radicchio pieniksi paloiksi. Lisää paistinpannulle kun sardellit ovat sulaneet ja nosta lämpötilaa.
3. Kun radicchiot ovat pehmenneet, lisää viini ja anna sen haihtua.
4. Lisää mascarpone (tai kerma) ja anna hautua hiljaa kunnes pasta valmistuu. Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä.
5. Pastan kiehuttua pakkaukseen merkityn kypsymisajan verran, siirrä pastat reikäkauhalla suoraan paistinpannulle (jos käytät lävikköä, muista ottaa keitinvettä talteen noin lasillisen verran!) ja nosta lämpöä. Lisää keitinvettä sen verran, että pasta sekoittuu helposti kermaiseen kastikkeeseen.
6. Kun annokset on lautasilla, raasta päälle parmensaania. E ubriacati della bontà!!
PS. Alex Baroni oli yksi suloäänisimmistä italialaislaulajista, joten olkoon tässä mukavasti tasapainoa radicchion mahdolliselle kitkeryydelle..
Tervetuloa blogistaniaan :D Kivan blogin olet vääntänyt, joten jään mielelläni seuraamaan tuleviakin postauksia :D Terveiset Salernon tuntumasta!
VastaaPoistaKaunis kiitos viestistä Ciacy! Ja voih, ihanaa kevättä Salernoon täältä hankien keskeltä (onneksi edes tuo aurinko yrittää viimein tulla näkyviin)!
VastaaPoista