torstai 14. maaliskuuta 2013

Kesäkurpitsavenepakolainen

Kyllä minä niin mieleni moneen otteeseen pahoitin, kun Italiasta Suomeen palattuani kauppojen vihanneslaareja tutkailin. Eihän sieltä mitään löytynyt, kaikki oli kallista ja huonolaatuista, ja kun sieltä kuitenkin piti aina jotain kotiin tuoda, maussa - tai mauttomuudessa - oli viimeistään toivomisen varaa. Eikä kiitettävään ulkokuoreenkaan ollut aina luottaminen. Kuinka monet klementiinitkin sain sylkeä suusta ennen kuin opin jättämään ne suosiolla kauppaan.

Ja sitten olivat kesäkurpitsat. Nuo valtavat halot, joilla ei ollut mitään tekemistä niiden suloisten ja sirojen italialaisten lajitoveriensa kanssa, joita myös zucchineiksi kutsuttiin.

Voi, miten vaikea oli hyväksyä se, että täällä on nyt näin, kun Italiassa vihannesostoksilla teki mieli vain laulaa onnesta.

Niin kuitenkin ihmisen pitää tottuman.

Ja jos niistä kesäkurpitsahaloista haluaa edes yhden loistavan puolen löytää, niin ei sekään ole enää ongelma. Nimittäin ei niitä pieniä siroja italialaiszucchineja ihan niin vain rakenneltaisi samanlaisiksi herkullisiksi valtamerilaivoiksi, jotka voi lastata täyteen hyvyyttä Italian mummon reseptillä.



Zucchine ripiene di Nonna Ana Cachicca (2 hengelle)

1 iso kesäkurpitsa
2 siivua kuivunutta vaaleaa leipää (tai n. 1dl korppujauhoa)
pancettaa tai pekonia
3 rkl Parmesan -juustoa
mustapippuria
korppujauhoa
oliiviöljyä


1. Pistä uuni lämpeämään 220 asteeseen.

2. Pese kesäkurpitsa, halkaise kahtia poikkisuunnassa ja koverra sisusta ruokalusikalla.

3. Laita koverretut kesäkurpitsat uuniin esikypsymään sillä aikaa kun mylläät tehosekoittimella kurpitsan sisustat, parmesaanin, leivät (tai korppujauhot) ja pippurin tasaiseksi täytemassaksi. Suolaa ei tavallisesti tarvitse lisätä, sillä ainakin pancettasta (ja tietysti Parmesanista) tulee makua.

4. Pilko pancetta tai pekoni pieniksi kuutioiksi ja sekoita täytteeseen.

My precious!
5. Ota esikypsytetyt kesäkurpitsat uunista, täytä ne ja ripottele päälle tasaisesti korppujauhoa ja hieman oliiviöljyä.

6. Anna kypsyä uunissa n. 30 minuutin ajan.



Kokkauksen lomassa on voi kuunnella vaikkapa Nonnan lempikappaletta.

Teksti löytyy täältä.

8 kommenttia:

  1. Slurps, täytyy kokeilla! Pieniä kesäkurpitsoja saa muuten Lidlistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Buon appetito! Ja kiitos vinkistä, täytyykin katsella Lidliä sillä silmällä!

      Poista
  2. Voi ei T! Munhan tätyy ruveta kokkaamaan nyt! Ciabattaa ja kesäkurpitsoja ja mitä kaikkea muuta ihanaa sä duunailet siellä!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokkaa ihmeessä, se on kivaa! Ja sitten saa vielä syödäkin!

      Poista
  3. Munkin piti tulla tänne vinkkaamaan Lidl:n kesäkurpitsoista. Niitä löytyy sieltä melkein aina. Ja jossain aikaisemmassa postauksessa etsintäkuulutit kukallisia kesäkurpitsoja. Niitä oon löytänyt vain omasta (ja muidenkin) kasvimaasta. Stockalla ei edes ymmärretty mistä puhun. :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsi, nyt täytyy terästää kaikki aistit, niin ehkä löydän niitä pikkuruisia zucchineja minäkin! Kurpitsankukkien kanssa ei kai auta kuin pistää siemenet itämään - ja opetella puutarhahommiin. Nim. Kaikki kuivuu pystyyn

      Poista
  4. Jos pokkaa riittää, niin voit myös käydä kesäkurpitsankukkavarkaissa. :) Ainakin toissa kesänä jossain Viikin kasvimaalla eteen sattui pari kukkaa, jotka luultavasti olisi kuihtuneet sinne kasvisten sekaan ilman meidän tarkkaavaisia silmiä ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. Tuohon en taida taipua, mutta käyttämättömiä kukkia kyselemään sen sijaan kyllä! Yhden kesäkurpitsan ajattelin tänä kesänä myös koittaa kasvattaa. Voi voi sitä kasvinreppanaa..

      Poista