sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pasta joka peittosi lihapiirakan

Puttanesca oli yksi ensimmäisistä ihan oikeista italialaisista pastoista, joita olen syönyt. Ensimmäisen suutuntuman pastaan sain eräänä aamuyönä Suomessa, opiskelijabileiden jatkoilla, joilla nälkäisiä syöjiä oli paljon ja jääkaapissa vain valo.

Vaikka opiskelukaverin taidokkaasti säilykkeistä kokoamalta lautaselta puuttui kokonaan liha, haarukallinen Puttanescaa tyydytti suolaisenhimon kuin paraskin haukku lihapiirakkaa nakeilla, munalla, juustolla - ja kaikella sillä, mitä ihminen vain voi pikkutunneilla tarvita. Ah, se oli upea ensikohtaaminen!

Samantapaista huikopalaa vailla lienee ollut myös legendaarinen napolilaiskoomikko Totò, jonka nälkää tyydyttämään Puttanesca on erään tarinan mukaan keksitty myrskyisenä yönä Caprilla, kun päivän kalaa ei oltu päästy pyytämään.

Tarinat pastan synnystä ovat yhtä moninaisia ja värikkäitä kuin pastan nimikin, Puttanesca - pastaa ilotytön tapaan. Tuo vähemmän mairitteleva nimi lienee tullut juurikin siitä, että tämän lautasen ainekset saatavat löytyä hieman kehnommankin kodinhengettären kaapista aina tarpeen tullen. Ja toisaalta, kohtaamisesta tämän pastan kanssa jää aina pelkästään hyvä mieli..




Spaghetti alla Puttanesca (2 hengelle)

2 valkosipulin kynttä
1 pieni peperoncino
3 sardellifilettä (anjoviksetkin toimivat)
oliiviöljyä
1 rkl kapriksia
10 mustaa oliivia
400g tomaattimurskaa/kuorittuja tomaatteja
suolaa
sokeria
1 kourallinen tuoretta persiljaa

200g spaghettia (myös linguinet ja vermicellit sopivat mainiosti)
karkeaa merisuolaa pastaveteen


1. Pilko valkosipulit pieniksi, ja laita pannulle oliiviöljyyn kypsymään murskatun peperoncinon ja sardellien kanssa. Huolehdi, ettei lämpö ole niin kovalla, että valkosipulit palaa. Laita myös pastavesi kiehumaan.

2. Huuhtele kapriksista suola tai liiallinen etikan maku. Pieni kappereita hieman, samoin leikkaa oliivit renkaiksi. Lisää pannulle, nosta pikkaisen lämpöä ja anna makustua kunnolla oljyssä. Lisää myös hieman (n. 1/2 tl) suolaa.

3. Lisää pannulle tomaatit, pieni hyppysellinen sokeria ja noin puolet silputusta persiljasta. Anna hautua pastan kypsymisen ajan (kastike saa kuplia ihan eloisasti).

4. Kun pasta on valmista, kaada se lävikön kautta pannulle (ei haittaa, jos muutama vesipisara jää sinne tänne pastan sekaan), lisää loput persiljat, nosta tarvittaessa lämpöä ja pyörittele pasta kauttaaltaan kastikkeeseen.

Ah, hyvää ruokahalua, ei kun haarukoimaan!



Koomikko Totò on esiintynyt lukuisissa elokuvissa, ja on yksi italialaisten elokuvan kansallisaarteista. Tässä yksi kuuluisimmista ja pastanmakuisimmista kohtauksista elokuvasta "Miseria e Nobiltà" (Kurjat ja aateliset), jossa pitkään syömättä ollut, ylimystöä teeskennellyt perhe pääsee viimein käsiksi ruokaan.



2 kommenttia:

  1. Tää menee ehdottomasti kokeiluun! Kuulostaa niin simppeliltä ja herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä päätös! Puttanesca kun ei vaan voi mennä pieleen - ja on sen lisäksi niiiiin hyvää, että taju menee (varsinkin kun sitä pitää ahtaa min. 2,5 lautasellista)!

      Poista